torsdag 17 maj 2012

Homosex från 1976.

Jag äger ett fantastiskt nummer av pockettidningen R från 1976. Den heter rätt och slätt Homosex och är en ljuv pärla jag fann för 25 kr på Myrorna i Stockholm för några år sedan. Nu sträckläser jag den igen och den innehåller läsning om t ex bögkollektiv, gayklubbar, lesbisk front, kärnfamiljen, normer, en självbiografi av Birgitta Stenberg, starkt ifrågasättande av könsrollerna (som dock verkar sammankopplas med/"förklara" homosexualitet). Det finns också intressanta intervjuer med olika politiska partier där Vänsterpartiet är det enda partiet som vill jämställa homosexuella relationer med heterosexuella. Ganska långt har vi iallafall kommit på mindre än 30 år.
T ex:
(I en undersökning av RFSL 1973)
På frågan om homosexuella sammanboende bör få samma möjligheter som heterosexuella svarade Socialdemokraterna:

"Enligt socialdemokratisk uppfattning bör den äktenskapliga lagstiftningen reglera uteslutande den form för familjebildning som bygger på samlevnad mellan personer av olika kön."


Vänsterpartiet: 
"VPK stöder RFSLs krav på fullständigt likaberättigande på familjerättens område."


På frågan om partierna var beredda att helt och hållet erkänna den homosexuella kärleken som ett likvärdigt alternativ till den heterosexuella kärleken:

SKP (Sveriges kommunistiska parti): 
"Vi erkänner den homosexuella kärleken som ett likvärdigt alternativ till den heterosexuella i den mån den är biologiskt betingad."

Öh?

Socialdemokraterna:
"Frågan... kan besvaras endast av den enskilde individen utifrån dennes personliga livshållning, känslomässiga upplevelser och etiska värderingar. Den kan över huvud taget inte bli föremål för ett politiskt ställningstagande. 

Moderaterna:
"Nej, det skulle te sig främmande för de flesta, även om vi har förståelse för dem som är beredda att göra det."


Jag är en mycket stolt Vänsterpartist.
---










Inga kommentarer: